30/292-1884 - hétfőtől péntekig (munkanapokon) 9:00-17:00 óráig info@hebe.hu
Oldal kiválasztása

Tündérmesék 21. századi gyerekeknek - téli egyfordulós családi olvasóverseny

A példaképek ereje Elena Favilli és Francesca Cavallo  Esti mesék lázadó lányoknak című könyve alapján.

„Nélkülözhetetlen olvasmány a lányok és a fiúk számára is; azoknak a gyerekeknek, akik ezt olvassák esténként, lesz majd bátorságuk nagyot álmodni.” – Fiona Noble, The Guardian

Ha belelapozunk ebbe a sikerkönyvbe, akár beszélgetőkönyvnek is nevezhetnénk, a kötet egyik lényege úgyis éppen az együttműködés, az együtt gondolkodás, az együtt álmodás, az együtt alkotás.

Ezt továbbgondolva elképzeltem, ahogy az apák és anyák egy hideg téli estén egy bögre forró teával bekuckóznak gyermekeikkel egy puha sarokba, és “életbevágó” kérdésekről beszélgetnek. Szerintem életbevágó, hogy a mai gyerekeknek legyenek példaképeik. Ez a könyv pedig lehetőséget ad arra, hogy beszélgessünk nagy formátumú emberekről, kiemelkedő teljesítményről, bátorságról, kitartásról.

“Töltsük meg a fiúk és lányok fejét hősökkel, akiknek nem a derékméretük, vagy az  autójuk márkája a legmarkánsabb vonásuk. Fordulhassanak  olyanokhoz, akik bátrak és nem adják fel. Akiket lehet követni, mert inspirációt nyújthatnak, akik megerősítik gyerekeinket, bajban kapaszkodóul szolgálnak, szükség esetén bátorságot, kitartást meríthetnek példájukból. Akik lángra lobbantják a képzeletüket, elültetik az érzést, hogy KÉPES vagy rá, hogy valami olyat csinálj, amiért bekerülnél ezekhez hasonló könyves csodába.”

Hintafa blog 2018. szeptember 12-i bejegyzés

A verseny menete:

A könyv jellegéből adódóan érdekes olvasmányt nyújt bárkinek, ezért általános és középiskolás diákok jelentkezését várjuk. A könyv bizonyos részeit szükséges csak elolvasni a feladatlap megoldásához. A gyerekeket egy szülő/nagyszülő mentorral együtt várjuk a versenyre.

10 feladatot tervezünk. A verseny egy fordulón keresztül zajlik, és a  feladatok megoldására 2 hónap áll majd rendelkezésre.

A feladatlapban főként kreatív, gondolkodásra és álmodozásra késztető feladatok lesznek, amelyek alapjául a könyvben szereplő személyek szolgálnak. Lesz egy esszé/fogalmazás és egy mentorral közösen készített projektfeladat is. A verseny alatt elkezdenek a versenyzők egy példaképnaplót is készíteni, amelybe a későbbiekben is írhatnak azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak rájuk.

A részvételt természetesen nem csak lányoknak ajánljuk. A szerzőpáros is kiemelte, hogy nagy szükség van arra, hogy fiúk is tudjanak női hősökkel azonosulni. Olvashatnak majd űrhajósokról, autóversenyzőkről, sőt, hadvezérekről is.

Nézzétek híres művészek ajánlóit ehhez a könyvhöz:

 

Javasoljuk, hogy a könyvet könyvtárból szerezzék be, vagy a Móra Kiadó honlapján 25%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni:

https://mora.hu/konyv/esti-mesek-lazado-lanyoknak-100-kulonleges-no-tortenete/

Választható korcsoportok:

  • 1. és 2. osztály;
  • 3. és 4. osztály;
  • 5. és 6. osztály;
  • 7-12. osztály.

A verseny értékelése:

Minden versenyző ajándékot és oklevelet kap. 3 csoportba soroljuk azokat a versenyzőket, akik visszaküldik a megoldott feladatlapot: arany, ezüst és bronz fokozat. Az arany fokozatú versenyzők ajándékcsomagot (könyv, tanszer, édesség) kapnak, az ezüst fokozatúak ingyenesen vehetnek részt következő nyári olvasóversenyünkön, a bronz fokozatúak pedig tanszercsomagot kapnak.

 

Nevezési díj: 

  •  2900 Ft/fő

A nevezési határidőt 2018. december 20-ig meghosszabbítjuk!

Kérdése van? Írjon nekünk!

8 + 12 =

Válogatás a téli olvasóverseny munkáiból

Író-olvasó találkozó Nyulász Péterrel

Nyári olvasóversenyünk egyik kis versenyzője találkozott az általa olvasott könyv írójával, Nyulász Péterrel. Az író írt ajánlást a könyvébe, és egy közös kép is készült.