30/292-1884 - hétfőtől péntekig (munkanapokon) 9:00-17:00 óráig info@hebe.hu

Olvasóverseny 1. és 2. osztály

II. félév

 

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

A felhívás az 1. és 2. osztályos kategóriában elsősorban másodikosoknak szól, de olyan elsősök is jelentkezhetnek versenyünkre, akik már tudnak írni és olvasni. A feladatokat ők is meg tudják majd oldani!

Dömdödöm és társainak története 1986-ban elnyerte az Év Könyve jutalmat. Ez a könyv alapmű a gyerekeknek. Megtudják, hogy a magánnyal szemben győz a közösség, a szomorúság ellen győz a szeretet és lehetünk bár furcsák, szerethetőek vagyunk.

A történet hőseit Mikkamakka vezeti a hétköznapi világból a mesei erdőbe. Az erdőlakók (Bruckner Szigfrid, Ló Szerafin, Aromo, Vacskamati, Nagy Zoárd, Szörnyeteg Lajos és persze Dömdödöm) mindannyian különös, különc egyéniségek, akik arra kényszerülnek, hogy a hétköznapi világban el nem ismert értékeiket az Erdő zárt világában éljék meg. A külvilág kizárásával létrejövő közösség tagjai először önmagukkal, majd egymással kerülnek konfliktusba. Az egyes epizódok pergő párbeszédeiből megismerhetjük az erdőlakók csökönyös természetét, kalandjaik azonban a kisszerű vitákon túlmutatva a másik elfogadásának tanulásáról szólnak, arról, milyen nehéz feladniuk úgy önmagukat, hogy valami értékesebb részévé válhassanak, ennek az elfogadásnak lesz az alapja a szeretet. Mikkamakka kulcsfontosságú szereplője a történetnek, a gyermekként civakodó, egymást nehezen megértő szereplők indulatait bölcs nyugalommal csendesíti, ráadásul a külső veszedelmet az ő megérkezésével tudják legyőzni, és ő az, aki mindig pontosan érti, mit mond Dömdödöm.

Jelszóval letölthető feladatlapok:

A verseny menete részletesen >>