30/292-1884 - hétfőtől péntekig (munkanapokon) 9:00-17:00 óráig info@hebe.hu
Oldal kiválasztása

Újdonság!

Kötelező olvasmányok feldolgozása a HEBE-vel

Olvassuk együtt, dolgozzuk fel közösen a kötelezőt érdekes feladatokkal, projektmunkákkal olvasóversenyünk keretében.

A verseny menete:

Kötelezők a Hebe-vel” versenyünkön 5 könyv közül lehet választani: Berg Judit: Rumini, Petőfi Sándor: János Vitéz, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Gárdonyi Géza: Egri csillagok

A verseny 2 fordulóból áll. Mivel az általános iskolákban különböző időpontokban dolgozzák fel a kötelező olvasmányokat, úgy alakítottuk ki a nevezést, hogy február végéig folyamatosan lehet nevezni. A megoldásokat bármikor be lehet küldeni, de legkésőbb 2023. március 30-ig. Április végén könyvenként hirdetünk eredményt külön egyéni és külön csoportos kategóriában.

A versenyre jelentkezőknek egy könyvet kell kiválasztani, azt beszerezni.

Nevezéseket 2023. február 28-ig elfogadunk. 

p

Nevezési díjak

  • egyéni: 4900 Ft/fő/2 forduló
  • csoportos: 4100 Ft/fő/2 forduló

Kedvezmény családoknak

  • csak egyénileg : 4600 Ft/fő/2 forduló
    (2 fő vagy 2 egyidejű nevezés esetén)

Pedagógus kedvezmény

  • egyéni: 3900 Ft/fő/2 forduló
  • csoportos: 3100 Ft/fő/2 forduló
    (minimum 10 fő egyidejű jelentkeztetése esetén vehető igénybe)

Választható kötelező olvasmányok:

3-4. osztály

Berg Judit: Rumini

Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve.

Tovább olvasom

A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval. Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik. Miért félelmetes hírű a Ragacs-tenger? Hogy lehet átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini? (moly.hu)

5. osztály

Petőfi Sándor: János vitéz

Hogyan lesz Kukorica Jancsiból János vitéz, miképp győzi le a zsiványokat, boszorkányokat, óriásokat, hogyan szabadítja ki a francia királylányt a török karmaiból?

Tovább olvasom

És legfőképpen: hogyan találja meg elveszett Iluskáját és nyeri el az örök boldogságot? A János vitéz több, mint százötven esztendeje gyerekeknek, felnőtteknek egyik legkedvesebb olvasmánya. (moly.hu)

5. osztály

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúkat az teszi népszerűvé, hogy az élet minden ága-boga benne van: iskola és játék, barátság és harc, pártoskodás és összetartás – minden, egészen a halálig. S az író mindezt gyerekésznek, gyerekszívnek szólóan szőtte regénybe. 

Tovább olvasom

A gyerekvilág tükrében láttatja a világot. Boka, Nemecsek, Áts Feri és a többiek története átélhető csaknem bárhol, s az ezredfordulón semmivel sem kevésbé, mint születésekor, a XX. század kezdetén. Talán ez a magyarázata a regény példátlan hazai és világsikerének. Közel két tucat nyelven jelent meg, s ajánlott olvasmány nemcsak a magyar iskolákban, hanem távoli földrészeken is. (moly.hu)

6. osztály

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

A ​mű tárgya történeti eseményekhez kötődik, Buda elfoglalása és a török 1552. évi hadjáratának kiemelkedő fontosságú eseménye, az egri vár ostroma szolgál fő témájául.

Tovább olvasom

A mű lapjain kibontakozik a három részre szakadt Magyarország állapota: a mohácsi csata után a törökök 1541-ben elfoglalják Budát, az ország középső része török fennhatóság alatt áll. A törökök hatalmuk megerősítését és területük kiterjesztését megcélozva 1552 nyarán újabb hadjáratot indítanak a még el nem foglalt magyar területek ellen, majd több nagyobb végvár birtokbavétele után három seregük Szolnok alatt egyesült erővel indul a végvár ellen.

A vár bevételét követően a 80 000 főnyi óriási haderő Eger vára alá vonul, mely Dobó István kapitány vezetésével, maroknyi csapattal küzd meg az egyesült török sereg ellen. A szeptember 11-től többször megrohamozott, ostrom alá vett védősereg keményen helytáll a támadásoknak, így a törökök súlyos emberveszteségeket szenvednek. Az egyre hidegebb, támadók számára barátságtalanabb időjárás, a járványok és a heves ellenállás egyaránt hozzájárulnak a magyar sikerekhez, s végül a törökök október 17–18-án (38 ostromnap után) – feladva a további hadakozást – visszavonulnak és eltűnnek a vár alól.

Az egri diadalnak óriási fontosságot tulajdonított a korabeli Európa, a XVI. században ez volt az első alkalom, hogy sikeresen megvédtek egy magyar végvárat a védők, mely kiemelkedő stratégiai fontosságú helyen állt, hiszen az egész Felvidék előretolt védőbástyája volt s több falu is a védelme alá tartozott.

(moly.hu)