30/292-1884 - hétfőtől péntekig (munkanapokon) 9:00-17:00 óráig info@hebe.hu
Oldal kiválasztása

Nyári családi olvasóverseny

„A mesét csöndben kell hallgatni. Áhítattal, mert a mese a királyoknál is hatalmasabb. Örök életű.”

(Kányádi S.: A mesék meséje)

" Csodálatos érzés egy szülő számára látni, hogy a kütyük világában van még remény, hogy az olvasás, alkotás mekkora örömöt tud okozni nekik. Remélem egyre több diák megszereti ismét a könyveket. Köszönjük az élményt! "

Sz. Hajnalka
(Vaskút)

" Összetett feladatok, nem hagyományos visszakérdezése a műveknek, gondolkodtató, kicsit másképp mint a suliban. "

K. Mónika
(szülő-Kapuvár)

" Rengeteget profitált belőle Zsófi. Köszönjük. Szuper csapat vagytok! Jó versenyezni veletek. Úgy, hogy vissza is érkezik a munka, még láthatjuk a hibákat is. "

K. Mónika
(szülő-Kapuvár)

" A gyermekeim nagyon örültek a szinházjegynek. Nagyon nagy élménynek írták le, viccesnek tartották! Sőt, szerintük
jobb volt, mintha egy telefont nyertek volna! Tehát kitűnő jutalomnak tartjuk a színházi előadást! Nagyon köszönjük a boldogságot, amit nekik okoztak! "

Varga-Sebők Katalin
(Nagyréde)

" Fiam születésnapjára kérte, hogy nevezhessen e versenyre. Köszönjük a sok-sok feladatot,amit e verseny nyújtott gyermekem számára. Hihetetlen munkájuk van e feladatsorok összeállításával. A feladatokat ma le kellett fénymásolni
az osztálytársak számára is, annyira tetszik nekik, s már várják, hogy majd ők is nevezhessenek. "

Sz. Hajnalka
(Vaskút)

" A verseny nagyon élvezetes volt, korosztálynak megfelelőek voltak a kérdések. A tájékoztatás is érthető volt. Az értékelésnél a dicsérő szavak plusz lendületet adtak. A rajzoknál és az olvasónapló készítésénél kiélhették
kreativitásukat a gyerekek. "

K. Mónika
(szülő-Kapuvár)

" Köszönöm, örülök hogy megismerhettük ezt a szuper közösséget! "

Császár-Takács
Viktória

" Nagyon szépen köszönjük a szervezést, a támogatást, a biztató és dicsérő szavakat, elismeréseket! A kislányomnak
sokat jelentettek ezek, és egyáltalán nem foglalkozik a pontokkal. DE a képekre kapott kedves szavaktól csillogott a
szeme, ami ezerszer többet ér! "

Czifráné

" Köszönjük,hogy részesei lehettünk a versenynek, valamint a kedvességeteket a segítségeteket és,hogy megismerhettünk benneteket! "

Judit

Néhány évvel ezelőtt fantasztikus programot találtunk ki családoknak a nyári szünetre. Ötletünk olyannyira sikeres lett, hogy az elmúlt négy évben több ezer gyermek és családja csatlakozott nyári olvasókalandunkhoz. A visszajelzésekből megtudtuk, hogy a legértékesebb számunkra a közösen eltöltött minőségi idő volt a versenyben. Ezért szeretettel hívjuk a családokat, nevezzenek be 2022-es családi olvasóversenyünkre!

Olvasás, kirándulás, közös alkotás – mi adjuk a feladatokat, az ötleteket, a keretet, ti pedig megvalósítjátok!

A szülőknek is igazi időutazás lesz ez a verseny, hiszen ki ne ismerné Pom-Pom meséit, a Tüskevárat, vagy a Heidit. Most közösen olvashatja anya és lánya, apa és fia (vagy fordítva) a már klasszikusnak számító meséket, regényeket és nézheti a felejthetetlen filmeket, rajzfilmeket.  Ezen kívül választottunk jó néhány kortárs mesét is, például visszatérnek a lengék Berg Judit fantasztikus mesesorozatában, Brúnóval pedig bejárhatjuk Budapest titkos szegleteit. Igazi minőségi időtöltés az egész családnak.

A verseny végén minden résztvevő páros oklevelet kap. Korosztályonként díjazzuk az első három helyezésen végzett párosokat egy-egy ajándékcsomaggal.

A nyári olvasóverseny menete:

 

  • Minden versenyző és mentora kiválaszt egy könyvet a Nyári családi olvasóverseny 2022 kínálatából, amelyet szeretnének elolvasni és feldolgozni a versenyen. Javasoljuk, hogy könyvtárból szerezzék be a könyvet, de természetesen meg is lehet vásárolni. A verseny alatt a versenyző, óvodások és első osztályosok esetében a szülő elolvassa a választott könyvet, és a versenyző megoldja a hozzá kapcsolódó feladatokat.
  • A verseny 2 fordulóból áll. A feladatsorban lesznek rejtvényes feladatok, kreatív alkotás, a nagyobbaknak kreatív írás és családi programok (például kirándulás szervezése, közös sütés, főzés). Az első forduló feladatsorát június végén küldjük ki.
  • Egyénileg lehet nevezni. A nevezőnek választania kell egy szülőt, nagyszülőt, keresztszülőt, nagyobb testvért vagy tanárt mentorként. Lesznek olyan feladatok, amelyet közösen oldanak meg.
  • Az egyes fordulókat e-mailben küldjük ki a kapcsolattartó e-mail címére.
  • A feladatmegoldásra fordulónként 4-5 hét áll rendelkezésre. Azok akik tábor, vagy nyaralás miatt nem tudják tartani a beküldési határidőt, küldhetik egyben a két fordulót.
  • A kitöltött feladatlapokat megadott határidőre postai úton vagy e-mailben kell szerkesztőségünkbe eljuttatni.
  • Válaszboríték ellenében a kijavított feladatlapot a javítás után azonnal visszaküldjük.

Díjazás, ajándékok

Minden diák, aki mind a két fordulót kitöltötte oklevelet kap. Könyvenként (a Kippkopp, a Pom-Pom meséi,  és a Pettson és Findusz egy könyvnek számít) ajándékcsomaggal díjazzuk az első három helyezést elérő versenyzőket. A mi képzeletbeli dobogónkra akár több mint száz kisgyermek is felállhat a sok csodálatos munka nyomán születő holtversenynek köszönhetően, és mindannyiuk értékes munkáját ajándékkal jutalmazzuk!

p

Nevezési díj

  • 4800 Ft/fő/2 forduló (a nevezési díj korcsoportonként és a választott könyvenként értendő)

Kedvezmény családoknak

  • 4400 Ft/fő/2 forduló (csak egyénileg)

(Amennyiben egy szülő legalább 2 nevezést ad le a nyári olvasóversenyre, 400 Ft kedvezményt kap nevezésenként.)

Választható könyvek és korcsoportok:

4+ óvoda

Marék Veronika: Kippkopp és a hónapok, Kipp Kopp a fűben

Két Kippkopp történetet olvasunk el a Nyári családi olvasóversenyen. Marék Veronika meséin generációk nőttek fel. Most ti is megismerkedhettek a kedves kis gesztenyegyerekkel. Felejthetetlen élmény lesz Kippkoppal barangolni a mezőn. De vajon megtalálja-e elveszettnek hitt barátját, a katicabogarat? Kiderül a meséből, melyet az írónő gyönyörű színes rajzai kísérnek.

Tovább olvasom

A másik kötetben minden hónaphoz fűződik egy kis történet. Bájosak, ahogy a rajzok is azok. Rövidek, mert az aprónépnek ezek a legmegfelelőbbek. Így aztán a könyv végén felragyogó szemmel azonnal mondhatják: Még egyszer!!

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

5+ óvoda – 1. osztály

Sven Nordqvist: Pettson és Findusz sorozat – Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt, Petson sátorozik

Nordqvist történeteiben az a csodálatos, hogy bár természetesen van mondanivalójuk és tanulságuk, az nem tűnik erőltetettnek, az embert csak sodorja magával a mese bája és az illusztrációk finomsága.

Két Pettson és Findusz történetet olvasunk el a Nyári családi olvasóversenyen.

Tovább olvasom

Az öreg Pettson magányosan éldegélt kis vidéki házában. A tyúkjain kívül más társasága nem volt, így néha bizony nagyon egyedül érezte magát. Egyik nap a szomszédja, Andersson néni állított be hozzá, s egy kartondobozt nyújtott át neki, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy Findusz zöldborsó. Amikor azonban az öreg kinyitotta a dobozt, borsó helyett egy apró kiscicát talált benne. Azonnal a szívébe zárta az apró jószágot, és innentől kezdve a tanyán teljesen megváltozott az élet…

A második könyvben beköszöntött a nyár, és mit gondoltok, barátaink ebben a szép évszakban vajon milyen szórakozást találtak ki maguknak? Findusz bizony mindenáron sátorozni szeretne, Pettson pedig már alig várja, hogy kipróbálhassa új horgásztalálmányát. Elhatározzák hát, hogy felkerekednek, de amikor kiderül, hogy a tyúkok is velük akarnak tartani, megváltoztatják tervüket…

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

5+ óvoda – 1. osztály

Otfried Preussler: Torzonborz, a rabló

Minden a nagymama elrabolt kávédarálójával kezdődött…

Torzonborz a vidék legrettegettebb banditája újra lecsapott. Unokái, Vitéz László és Paprika Jancsi ezt nem nézhette tétlenül, elhatározzák, hogy visszaszerzik a pótolhatatlan darálót.

Tovább olvasom

Nos innen indít ez a fergeteges mesekönyv, egyszerűnek hangzik, de annyi kalandban lesz még része a kedves olvasónak, aki a kezébe veszi ezt a könyvet.

Két kisgyerek mérhetetlen bátorságról tesz tanúbizonyságot, ugyan ti gyerekként szembe mertetek volna nézni egy ilyen gazfickóval?

Feltűnik a színen egy kegyetlen varázsló, Petróniusz Pókuszhókusz, akivel szintén meggyűlik a gyerekek baja.

Igazán kalandos kis könyv volt nem csak kisfiúknak, jelentem az apukák is jól tudnak szórakozni rajta.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

1. és 2. osztály

Bartos Erika: Brúnó Budapesten – Buda tornyai

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve?

Tovább olvasom

A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

1. és 2. osztály

Berg Judit: Lengemesék – II. Nádtengeri nyár

Akik részt vettek tavaszi olvasóversenyünkön, tudják, hogy Füttyös Vilkóval és barátaival olyan kalandokba keveredünk, amikről álmodni se mertünk volna.

Tovább olvasom

Miközben Füttyös Vilkó elpusztíthatatlan csodahajó építésén fáradozik, vagy éppen vízicsatát játszik a barátaival, a harácsok egy fondorlatos csellel el akarják foglalni Lengevárat. Vajon ezúttal is sikerül Vilkónak keresztülhúzni a számításaikat? Sikerül megmentenie a fogságba esett barátokat, és békét kötni a vízisiklókkal? Mindez kiderül a Lengemesék nyári epizódjából, melyben Timkó Bíbor gyönyörű rajzai keltik életre a nádtengeri mesevilágot.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

1. és 2. osztály

Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr és Festéktüsszentő Hapci Benő

Van-e még valaki, aki nem ismeri Pom Pomot? Ha igen, akkor most igazán megismerheti.

Tovább olvasom

Pom Pom különös szokása, hogy gazdáját, Bogyót elkíséri az iskolába. Ül Bogyó fején, és mesél. Ő és meséinek kacagtató, jószívű, csetlő-botló hősei most összegyűltek, hogy újra és újra megnevettessenek és elgondolkodtassanak bennünket. Itt van Szegény Gombóc Artúr, a Radírpók, Festéktüsszentő Hapci Benő, a bátor Tintanyúl, Madárvédő Golyókapkodó, és eljöttek a civakodó cipőikrek is.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

3. és 4. osztály

Jeney Zoltán: Rév Fülöp 1.

Balatóniában, a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, és kezdetét veszi a kaland…

Tovább olvasom

„Rév Fülöp története valódi fejlődésregény, amely fontos üzeneteket hordoz a barátságról, hűségről, bátorságról, testvéri szeretetről, de legfőképp önmagunkról. A legkisebb is vihet véghez nagy tetteket, olykor a félelem is állhat a mi oldalunkon és bizony érvényes az örök igazság: többet ésszel, mint erővel! Ajánlom mindenkinek, aki egy valódi mesét keres, valódi értékekkel, izgalmas történettel, kedves szereplőkkel és fergeteges humorral. Nem fogtok csalódni.”

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

3. és 4. osztály

Johanna Spyri: Heidi

Az ifjúsági irodalomnak vannak nemzedékről nemzedékre olvasott, örökéletű művei. A múlt században élt svájci írónőnek, Johanna Spyrinek Heidije ilyen „örök” lányregény.

Tovább olvasom

Főhőse egy svájci kislány, aki a maga egyszerű jóságával, tiszta szívével nemcsak megállja a helyét árvaságában, hanem szeretetével és életörömével megváltoztatja maga körül az embereket. A napsütötte havasi legelők ragyogásában, ahol szegénységgel, betegséggel, magánnyal küszködő emberek viselik nehéz sorsukat, Heidi embersége, bizalma és hite megteremti az erény és jóindulat szép rendjét.

Az életszeretetnek és humanizmusnak ezt a kivételesen szép eposzát ma sem lehet meghatódás nélkül olvasni.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

4. és 5. osztály

Fekete István: Tüskevár

Egy vakáció története elevenedik meg a regény lapjain, mégpedig egy olyan vakációé, amilyenről minden fiú álmodik.

Tovább olvasom

Két pesti diák -Tutajos és Bütyök – a Kis-Balaton sás- és nádrengetegében tölti a szünidőt, Matula Gergelyt, az öreg pákászt bízzák meg a fiúk nevelésével. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját. Halászat, vadászat, egy kis híján tragikus kimenetelű nyári vihar, a török kori Tüskevár felfedezése, egy leheletfinoman bontakozó gyerekszerelem – csak úgy rohannak a napok. Mire a vakáció véget ér, a két fiút szinte kicserélték, búcsújuk a berektől fájó, de nem végleges: a téli szünidőben visszajönnek. A két fiú története az író Téli berek című regényében folytatódik.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

4. és 5. osztály

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Évtizedek óta kultuszkönyv, amit nagyanyáink és apáink is változatlan érdeklődéssel olvastak, s olvassák a mai fiatalok is.

Tovább olvasom

A könyvnek számtalan különféle kiadása jelent meg, filmet is készítettek belőle, manapság is játsszák. Az édes-bús történet központi szereplői: egy zárkózott, árva kislány és egy betegeskedő kisfiú, akik rátalálnak az elveszett Édent felidéző, varázslatos kertre – és egy jó barátra, Colinra. A könyv most új köntösben, de változatlan szöveggel jelenik meg.

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

4-6. osztály

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak

Percy Jackson görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.

Tovább olvasom

Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.
Mindenkinek szívből ajánljuk, aki igazi hősökre vágyik. Szóval elő a lángoló lándzsákkal! Kanyarítsátok magatokra az oroszlánbőr köpenyeteket! Fényesítsétek ki a pajzsotokat, és töltsétek fel nyilakkal a tegezeteket! Négyezer évet repülünk vissza az időben, hogy szörnyeket nyakazzunk le, megmentsünk néhány királyságot, fenékbe lőjük egy-két istent, megszálljuk az Alvilágot, és gonosz haramiákat raboljunk ki. Hogy aztán, desszert gyanánt, fájdalmas és tragikus halált haljunk. Készen álltok? Zsír! Akkor indulás!

Jelentkezés a nyári olvasóversenyre >>

Pillanatképek tavalyi nyári olvasóversenyünkből

Kérdése van? Írjon nekünk!

3 + 15 =

Író-olvasó találkozó Nyulász Péterrel

Örömmel jelentjük, hogy sikerült találkoznunk az íróval és egy remek előadásban volt részünk, és természetesen dedikáltattuk a könyveinket.

Csatoltan küldök néhány fotót.

Üdvözlettel: Edit és Istka

Nyári olvasóversenyünk egyik kis versenyzője találkozott az általa olvasott könyv írójával, Nyulász Péterrel. Az író írt ajánlást a könyvébe, és egy közös kép is készült.